100 potraw z jaj, Kiewnarska Elżbieta, Graf_ika 2019 Jaja są nie tylko jednym z najpożywniejszych i
najzdrowszych artykułów spożywczych - są również jednym najbardziej
niezbędnym, najbardziej rozpowszechnionych. Najłatwiejsze do
przyrządzenia, są jednocześnie podstawowym materiałem kuchni
wymyślnej i wykwintnej. Jaja są codziennym pożywieniem
kilkumiesięcznego dziecka i zgrzybiałego starca. Zjada je
codziennie rano i wieczorem pracownica igły, sklepowa i
biuralistka, śpiesząca do pracy, gotując je, lub smażąc naprędce na
primusie, lub spirytusówce, jak również i smakosz, spożywający je w
postaci wykwintnych „omelettes soufflées z truflami i szparagami” w
eleganckiej restauracji. To też te pierwszorzędne jadłodajnie mają
rozmaite wyborne sposoby przyrządzania potraw z jaj i przy pomocy
jaj. Gorzej jest w kuchniach prywatnych, gdzie właśnie znane jest
przeważnie tylko stosowanie jaj, jako środka pomocniczego.
Samodzielne potrawy z jaj ograniczają się zwykle do jaj na miękko,
(prawie zawsze przegotowanych), jaj na twardo (często
niedogotowanych), jajecznicy na maśle lub słonince ze szczypiorkiem
i do nieudolnie wykonanego omletu z konfiturami.
|