Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu, Mizielińska Aleksandra, Mizieliński... Dwie Siostry, 2020
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw
i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym
ciekawostek i smakowitych przepisów.
Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd
ziemniaki?
Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w
Nigerii?
Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie
pralinki albo węgierskie leczo?
Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków,
potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w
niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych
ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie
marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich
gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich
barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest
z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie
się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron
świata.
Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim
mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i
zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie
ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu,
przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia
kulinarne.
|