• START
  • PROMOCJE
  • KATALOG PRODUKTÓW
  • NOWOŚCI
  • KONTAKT
Wojewódzka Biblioteka Publiczna im. Hieronima Łopacińskiego - uHieronima.pl
Szukaj Wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk: 0 szt. Suma: 0,00 zł Koszyk
  Katalog » Albumy » 9788324056811 Moje konto     
KATEGORIE
Albumy (11698)
Atlasy i przewodniki (57)
Bibliofilskie
Bibliotekarskie (134)
Biografie (773)
Dla dzieci i młodzieży (2894)
Edukacyjne (159)
Fantastyka (237)
Filozofia (28)
Historia  (459)
Historia starożytna
Kulinarne (204)
Lektury (229)
Literatura piękna (1817)
Literatura piękna polska (1491)
Literatura popularna (325)
Lubliniana (66)
Myśli i przysłowia (32)
Numizmatyki
Podręczniki (8)
Podróżnicze (104)
Popularnonaukowe (371)
Poradniki (479)
Religia (144)
Słowniki językowe (7)
Sztuka (54)
Uzależnienia (14)
Wspomnienia
INFORMACJE
Regulamin
Kontakt
Pomoc
Mapa Sklepu
Katalog produktów
KONTAKT
e-mailuHieronima.pl
Tel0-81 52-87-418
GG474255

Godziny działania sklepu

pn, wt, śr, pt:
9:00-19:45

czw, sb:
9:00-15:00
Narutowicza 4,
20-950 Lublin,

NIP 712-010-36-28
Informacje o produkcie
Przy stole z królem Jak ucztowano na królewskim dw
Nasza cena: 31,70 zł
Zamawiana ilość:  
Kliknij aby powiększyć
Numer katalogowy 9788324056811
Dostępność   Dostępne od ręki
Opis Dodatkowe zdjęcia Linki Recenzje
Opis produktu
Przy stole z królem Jak ucztowano na królewskim dworze od Jagiełły do Elżbiety..., Filipowicz Wika, Znak Horyzont 2020
   Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak – znana z drakońskich diet – Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem?
Poznaj wielką historię od kuchni!
Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać.
Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania – z ukochaną żoną… w wannie.
Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura.

Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań.
Od średniowiecza po dziś dzień.     
Data dodania produktu: 07 July 2020.
Poprzedni produkt Produkt 11363 z 11698 w kategorii Albumy Następny produkt
Koszyk
Logowanie
E-mail:
Hasło:



Rejestracja konta

Przypomnienie hasła
OSTATNIO OGLĄDANE
Przy stole z królem Jak uczto
POWIADOMIENIA
PowiadomieniaInformuj mnie o aktualizacjach Przy stole z królem Jak ucztowano na królewskim dw
NOWOŚCI
Misia i jej mali pacjenci. Wyjazd na Mazury
Misia i jej mali pacjenci. Wyjazd na Mazury

15,80 zł

Zobacz wszystkie
NOWOŚCI
Zobacz wszystkie
Reklama
Wojewódzka Biblioteka Publiczna im. H. Łopacińskiego w Lublinie
  12 August 2020     10501128 wywołań od 04 August 2008  
LabPixel.pl - sklepy internetowe Lublin, strony internetowe lublin, grafika, wizytówki, plakaty, banery